Oxigen pe Marte, în premieră absolută: cum a fost posibilă performanța Perseverance

Pentru prima oară în istoria umanității, oxigenul atât de necesar vieții a fost generat pe o altă planetă. Performanța a fost realizată de roverul Perseverance și a implicat conversia dioxidului de carbon de pe Marte în oxigen.

Roverul Perseverance pare să fie mai capabil decât s-a crezut inițial. Conform datelor furnizate de NASA, pe parcursul zilei de miercuri, roboțelul agenției spațiale americane a atins performanța de a transforma o cantitatea mică de dioxid de carbon de pe suprafața Planetei Roșii în oxigen pe care, la un moment dat, l-ar putea respira oamenii.

„Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte„, a declarat Jim Reuter, administrator asociat la NASA.

Experimentul a avut loc pe 20 aprilie și, în mod previzibil, NASA speră că următoarele iterații ale instrumentului folosit în procesul de conversie vor putea genera cantități mai mari de oxigen într-un timp mai scurt. În plus, speră că vor putea pregăti terenul pentru o explorarea umană.

Procesul nu numai că ar putea produce oxigen pentru ca viitorii astronauţi să respire, dar ar putea, de asemenea, să evite transportarea unor cantităţi mari de oxigen de pe Pământ, esenţiale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.

„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.

În primul său experiment, Moxie a reușit să producă cinci grame de oxigen. Deși la prima vedere cantitatea pare infimă, acea valoare este suficientă pentru ca un astronaut, în condiții normale, să respire 10 minute. Ca referință asupra performanței aparatului, acesta este capabil să genereze aproximativ 10 grame pe oră.

Conceput de prestigiosul Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Moxie a fost fabricat cu materiale rezistente la căldură pentru a tolera temperaturi de 800 de grade Celsius, necesare funcţionării sale. Potrivit inginerului MIT Michael Hecht, un Moxie de o tonă – acesta cântăreşte 17 kilograme – ar putea produce cele aproximativ 25 de tone de oxigen necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte.

Leave a Reply