Mai tare ca trântorul Iohannis: Ursula von der Leyen a folosit aproape 60 de avioane private de lux în doi ani. Clima Europei a suferit extrem de grav – Ursula a consumat singură circa 666 de tone de C02 cu zborurile sale. A ARS CARBONUL!

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a închiriat 57 de zboruri charter cu aeronave private pentru deplasările sale profesionale pe parcursul a doi ani, a confirmat marți agenției DPA un purtător de cuvânt comunitar, în urma unui articol publicat de ziarul german Bild, transmite Agerpres.

Clima Europei și a planetei a suferit catastrofal ca urmare a acestor zboruri cu aeronave de lux. Cu toate acestea. președinta Comisiei Europene spunea că „omenirea are o singură soluție în cursa împotriva încălzirii globale: trecerea rapidă la energii nepoluante, pentru a frâna măcar modul în care se schimbă planeta noastră”. Aceasta a r fi “singura soluție” a omenirii, pentru că „emisiile de gaze cu efect de seră au atins niveluri record”, spunea Ursula von der Leyen anul trecut într-un articol rostogolit de UM Digi 24.

La summitul COP 26 de la Glasgow, BBC a calculat cât carbon se consumă de către liderii lumii care au aterizat cu avioane private pentru a discuta despre „încălzirea climatică”. Dacă ar fi să luăm în considerare călătoria de la Roma la Glasgow cu un avion privat – o călătorie pe care unii dintre liderii G20 care tocmai se întâlniseră în Italia au făcut-o pentru a ajunge la COP 26 – aceasta ar dura aproximativ două ore și 45 de minute, necesitând 2 356 de litri de combustibil pentru avion.

Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială (BEIS) spune că pentru fiecare litru de combustibil pentru turbină de aviație ars se emit 2,52 kg de dioxid de carbon. Prin urmare, potrivit calculelor speciale, un astfel de zbor ar produce până la 11,3 tone de CO2, a scris BBC. O mașină normală produce într-un an până în 2 tone de CO2, potrivit unor statistici publice.

Ca atare, se poate aproxima că Ursula a consumat singură cu zborurile sale charter circa 666 de tone de C02.

Purtătorul de cuvânt a ținut să adauge că președinta Comisiei Europene folosește de obicei zboruri de linie, dar în anii 2021 și 2022 companiile aeriene au diminuat numărul acestora din cauza pandemiei COVID-19. De asemenea, spre deosebire de multe guverne naționale, Comisia Europeană nu deține operațiuni proprii de zbor, mai explică același purtător de cuvânt.

“Președinta (Comisiei) a călătorit cu mașina, avionul și trenul în total 164 de zile în 2021 și 2022”, a precizat oficialul.

Eurodeputatul german co-lider al partidului de stânga Die Linke, Martin Schirdewan, a criticat folosirea zborurilor private de către președinta Comisiei Europene, reproșându-i acesteia că risipește banii contribuabililor europeni. “Oamenilor li se spune să strângă cureaua și să-și reducă amprenta de CO2, dar Comisia Europeană se răsfață în călătorii luxoase cu avioane private”, a acuzat eurodeputatul, citat de DAP și Agerpres.