Euronews: România se afundă în criză, Cîțu se agață de putere

România se afundă într-o altă criză politică în timp ce Florin Cîțu se agață de putere. Este titlul unui comentariu publicat de Euronews sub semnătura lui Orlando Crowcroft. Autorul face o radiografie imparțială a vieții politice din România ultimilor ani și apoi trage concluzia: România, din criză în criză cu o regularitate alarmantă în ultimii ani. De unde a început totul?

„Au trecut doar nouă luni de la alegeri, când Partidul Național Liberal (PNL) s-a agățat de puterea din România prin crearea unei coaliții cu noii veniți în politică dar de mare ajutor pentru creearea unei majorități, USR-PLUS.

Acele alegeri au încheiat mandatul de prim-ministru al lui Ludovic Orban prin înlocuirea acestuia cu ministrul său de finanțe, Florin Citu. PNL a câștigat 41 de locuri față de cele 47 ale Partidului Socialist, dar cele 25 de locuri câștigate de USR-Plus și disponibilitatea sa de a-l susține pe Cîțu au făcut diferența.

Acum, guvernul Cîțu este pe punctul de a se prăbuși după decizia premierului de a-și demite ministrul de justiție. Demiterea lui Stelian Ion, membru al USR-PLUS, a dus la retragerea partidului mai mic din coaliția sa.

Revocarea din funcție a lui Stelian Ion nu l-a costat pe Cîțu doar slaba majoritate, ci și o mustrare puternică din partea predecesorului său, Ludovic Orban.  Susținătorii acestuia vor ca el să revină politic și să ia înapoi frâiele parlamentare ale PNL.

Decizia a determinat, de asemenea, USR-Plus să depună o moțiune împotriva lui Cîțu, care ar fi putut efectiv să pună capăt conducerii sale.

Moțiunea a fost susținută de Alianța AUR, partid care a uimit observatorii în decembrie 2020, când a obținut 9% din voturi la alegerile parlamentare.

Motivul pentru care acest lucru nu s-a întâmplat este acela că Florin Citu și aliații săi s-au abținut de la votul din parlament și i-au convins și pe marii lor rivali, reprezentanții PSD, să facă același lucru. Drept urmare, nu a existat un cvorum în parlamentul român și, deși moțiunea a fost citită, nu a putut continua.

Într-un efort suplimentar de a perturba moțiunea, Cîțu s-a plâns la Curtea Constituțională a României și a susținut că documentul nu ar trebui discutat din nou în parlament până când nu va fi luată decizia instanței.

România, din criză în criză cu o regularitate alarmantă în ultimii ani

În 2016, la câteva săptămâni după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare cu aproape 45,5% din voturi, liderul său Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare pentru acuzații de corupție pentru care ulterior a fost închis.

Guvernul înlocuitorului lui Dragnea, Viorica Dăncilă, s-a prăbușit în 2019, aducându-l pe Orban la putere în fruntea unei coaliții cu USR-Plus, el însuși o coaliție de partide mai mici, pro-europene.

Între aceasta și alegerile din decembrie 2020, guvernul a rezistat atât pandemiei COVID-19, cât și unei moțiuni de cenzură aduse împotriva lui Orban, dar un rezultat dezamăgitor în alegerile parlamentare a făcut ca Orban să demisioneze din funcția de prim-ministru pentru a fi înlocuit de Citu.
„Nu mă voi agăța de poziția mea de prim-ministru”, a spus Orban în discursul său de demisie televizat.

Orban, însă, a rămas activ în politică și rămâne președinte al PNL. El urmează să-l înfrunte pe Cîțu pentru conducerea partidului în alegerile pentru funcția de președinte al PNL la congresul care va avea loc săptămânile următoare.

În 2020, Citu era pregătit să preia funcția de prim-ministru după un vot de neîncredere în Orban, dar în ultimul moment și-a retras candidatura, iar Orban a format în schimb un alt guvern.

Rivalitatea dintre cei doi bărbați a fost reînviată în ultimele săptămâni după demiterea lui Stelian Ion și este accentuată de faptul că, se crede, președintele Klaus Iohannis este împotriva revenirii lui Orban.

Problemele din politica românească sunt, desigur, mult mai mari decât rivalitatea dintre Orban și Citu.

Țara înregistrează o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, iar pandemia a evidențiat deficiențele grave ale serviciilor sale de sănătate, în special după o serie de incendii mortale din spitale.

„Scenariu de coșmar”

Participarea la alegerile de anul trecut a fost de doar 32%, un nivel istoric scăzut, cu alegătorii români apatici și dezamăgiți de-a lungul anilor de scandaluri de corupție și eșecul guvernelor succesive în a combate inegalitatea veniturilor și exodul românilor care se îndreaptă spre străinătate pentru a găsi de lucru și perspective.

Actuala dispută din PNL nu va îmbunătăți poziția partidului față de public, în timp ce dependența lui Cîțu de rivalul PSD în speranța evitării demiterii sale a dus deja la critici din interiorul propriului partid.

Ionel Dancă, deputat PNL, a declarat pentru Euronews că este de părere că eforturile de a bloca moțiunea prin abținerea și negarea cvorumului parlamentului nu au fost doar netransparente, ci antidemocratice. El a spus că decizia de a colabora cu PSD pentru a face acest lucru este o încălcare a mandatului oferit de alegătorii români.

„Ne-au cerut să guvernăm fără Partidul Socialist, astfel încât orice înțelegere cu acest partid este împotriva votului primit de partid în ultimele alegeri”, a spus el.

Dancă a recunoscut că actuala criză politică a fost un „scenariu de coșmar” pentru PNL, care deja se îndepărtează de rezultatele sale copleșitoare la alegerile de anul trecut. El crede că în cazul în care Cîțu nu va mai fi liderul PNL, parlamentarii USR-PLUS  vor reveni în coaliție.

Euronews l-a contactat pe premierul Florin Cîțu pentru comentarii.