Se cere înlăturarea statuii baronului Brukenthal din Piața Mare din Sibiu. JOS IMPOSTORII!

Membrii Consiliului Național al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România, întruniți în ședință festivă la Tebea cu prilejul manifestărilor de comemorare a eroului național Avram Iancu, au adoptat un protest împotriva dezvelirii statuii baronului Samuel Brukenthal la Sibiu.

Protestatari din mai multe județe vor veni, sâmbătă, 18 septembrie, la Sibiu, pentru a organiza o manifestare de amploare. Aceștia cer retragerea statuii baronului Samuel von Brukenthal, amplasată în Piața Mare, în fața muzeului care îi poartă numele.

”Dezvelirea statuii baronului Samuel Brukenthal în Sibiu nu se justifică prin nici o faptă măreață realizată de acesta în favoarea românilor, locuitorii majoritari, dintotdeauna, ai Transilvaniei.

Dimpotrivă, baronul Samuel Brukenthal a interzis stabilirea românilor în toate cele 7 orașe săsești ale Transilvaniei, și a refuzat recunoașterea națiunii române ca națiune egală cu națiunile săsească secuiască și ungurească. În perioada guvernării sale asupra Transilvaniei românii au suferit cea mai grea opresiune din toată istoria, aspirațiile și lupta lor pentru libertate și dezrobire fiind pedepsite aspru prin uciderea barbară a conducătorilor răscoalei de la 1784, a eroilor Horea, Cloșca și Crișan”, consideră membrii consiliului care organizează protestul.

Președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, scrie pe pagina sa de Facebook că Primăria Sibiu a dat aviz pozitiv pentru desfășurarea protestului de sâmbătă, dar cu condiția ca sonorizarea să fie interzisă.

”Despre Martiri și cei care i-au prigonit pe români, NU se vorbește în șoaptă și nici pe la colțuri de stradă! Mobilizați-vă pentru Sibiu, căci va fi greu! Sâmbătă, ora 16, la statuia lui Brukenthal!

Primăria Sibiu INTERZICE folosirea sonorizării în cadrul protestelor! Cu alte cuvinte nu avem voie la protestul de sâmbătă să vorbim la microfon! Asta mi s-a transmis de către comisia de avizare din cadrul primăriei. (…)

Sâmbătă vom afla dacă România este sub ocupație totală. Asociația Calea Neamului a trimis către Primăria Sibiu, conform legii, o înștiințare de adunare publică pentru sâmbătă, 18 septembrie, ora 16.

Locul numit în adresă este Piața Mare, în fața statuii lui Samuel Brukenthal. Comisia de la primărie ne-a anunțat că va da aviz pozitiv, dar cu restricțiile privind sonorizarea enunțate mai sus. Am trimis o nouă notificare în care am precizat că în cadrul adunării noastre publice de protest vor avea loc manifestări culturale.

La această primărie, logica iese din parametrii ei atunci când la un protest este interzisă sonorizarea, căci, pentru ce faci în general un protest? Pentru ca revendicările să fie auzite cât mai bine!

La Sibiu se pare că este altfel, protestele făcându-se pentru a fi auzite cât mai încet. Foarte interesant, mai ales că viziunea aceasta intră în contradicție flagrantă cu legislația României referitoare la organizarea de mitinguri, marșuri, proteste, în general”, se arată în postarea de pe Facebook.