UE demonstrează că este în spatele acestui conflict și că nu-i pasă de drama poporului ucrainean. Intenția UE este de escaladare a conflictului forțând astfel începerea celui de-al treilea război mondial. Ursula și-a rezolvat dosarul de coruptie cu vaccinurile în care este implicată cu soțul și pfizer. Mortăciunea de la Cotroceni abia așteaptă să ne târască într-un război care nu e al nostru și în care să moară câți mai mulți civili!

Decizie neașteptată luată la Bruxelles – Uniunea Europeană a decis să fie un jucător activ în războiul din Ucraina. Astfel, într-o mișcare pe care mulți o traduc drept declarație de război la adresa Rusiei, UE a hotărât să blocheze toate rezervele valutare deținute în străinătate de Banca Centrală a Moscovei, prin înghețarea conturilor. Mai mult, avioanele care decolează din Rusia au interzis să aterizeze pe oricare dintre aeroporturile Europei, spațiul aerian comunitar fiind închis pentru aceste aeronave. Ultima măsură, dar nu mai puțin importantă: UE va furniza armament Ucrainei!

„Pentru prima dată, Uniunea Europeană va finanța achiziția și livrarea de arme și echipamente către o țară atacată”. Vorbele Ursulei von der Leyen în mod cert n-au făcut decât să stârnească furia Kremlinului, nicidecum să-l sperie pe Vladimir Putin.

Bruxellesul vrea arme, nu pace. Asta și-au dorit de la începutul pandemiei, un război care să le șteargă urmele post pandemie.

Armament în valoare de 500 de milioane de euro va primi Ucraina din partea Uniunii Europene. Într-un moment în care mii de oameni fug din calea războiului, înspăimântați de ce se întâmplă, Bruxellesul alege să vorbească despre arme și muniții în loc să intensifice dialogul diplomatic pentru readucerea păcii în regiune.

O jumătate de miliard de euro pare o sumă mare, dar în raport cu arsenalul militar deținut de Federația Rusă este apă de ploaie; oricât armament ar primi Ucraina de la UE tot n-ar fi suficient pentru a câștiga un război cu cea mai mare putere nucleară a planetei! Să trimiți arme unui adversar care luptă în 2022 cu cocktail-uri Molotov este cinism și va avea drept rezultat doar prelungirea războiului, nicidecum încetarea lui.

În loc să toarne gaz pe foc, Bruxellesul putea folosi banii respectivi ca ajutor de stat (nerambursabil) acordat Ucrainei după încheierea luptelor.

Spațiul aerian european, închis

Într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să-și închidă spațiul aerian pentru toate avioanele care decolează din Rusia! Sunt incluse și liniile charter, folosite în special de oligarhi.

Problema este că în Rusia operează și unele dintre cele mai mari multinaționale din UE. Mari companii din domeniul energetic au afaceri derulate pe teritoriul Rusiei, dar și firme din industria auto sau IT. Interdicția se aplică și șefilor acestor corporații, care în mod regulat fac drumuri dus-întors?

Răspunsul dat de Bruxelles pare unul gândit în grabă și care nu ține cont câtuși de puțin de economia globală. Interconectarea economiile europene este o realitate, iar măsura închiderii spațiului aerian pentru toate avioanele care decolează din Rusia va avea, în mod cert, un efect de bumerang.

Apropo de economie, von der Leyen cere integrarea cât mai rapidă a Ucrainei în Uniunea Europeană: „Avem un parcurs cu Ucraina care include, spre exemplu, integrarea pieței ucrainene în piața unică. Avem și o strânsă cooperare pe rețeaua energetică (…) Ucrainenii sunt de-ai noștri și îi vrem în Uniunea Europeană”.

Pregătesc detonarea unei nucleare financiare

Însă adevărata nucleară abia urmează a fi detonată – se vorbește despre blocarea tuturor rezervelor valutare pe care Rusia le are în străinătate! Depozitele Băncii Centrale a Moscovei vor fi înghețate! Vorbim despre o sumă uriașă – în prezent, Federația Rusă are rezerve valutare în valoare de 643 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Se speră că pierderea accesului la banii din străinătate ar putea lega de mâini Banca Centrală rusă, care va fi incapabilă să mai susțină rubla, puternic afectată de războiul din Ucraina. Da, un asemenea calcul financiar funcționează dacă vorbim despre orice altă țară, însă Moscova nu este Caracasul, iar Vladimir Putin în niciun caz nu-i Nicolas Maduro; după cum bine se știe, Banca Angliei a blocat toată rezerva de aur a Venezuelei și, în pofida cererilor repetate, a refuzat să trimită Caracasului ceea ce de fapt îi aparține.

Specialiștii de pe Wall Street fac tot felul de predicții financiare și spun că printr-o astfel de măsură Rusia ar fi pusă cu botul pe labe. Problema e că toate analizele lor se bazează pe cifre și procente, nu pe puterea militară a Kremlinului.

Oare ce reacție va avea Vladimir Putin zilele următoare când va ordona repatrierea rezervelor valutare și de aur, iar Banca Centrală îi va spune că banii sunt blocați în străinătate și cutare țară refuză să-i trimită la Moscova?! Vorbim despre un personaj care a atacat o țară pentru mult mai puțin de atât, să nu uităm asta!

Autor: Petru Victor