Mizeria și corupția spitalelor din România! Spitalele publice sau private românești put. Cât timp mai suportăm această mizerie? Ambulanțe conduse efectiv de țărani care urlă pe străzi a pagubă sau cară legume!
Încet, încet, iese la iveală puroiul din tot mai multe spitale. Datorită dumneavoastră, pentru că aţi tras linie şi aţi decis că este prea mult, scoatem la iveală realitatea cruntă a spitalelor din România. În Iaşi, fiica unei paciente şi-a primit mama după două săptămâni în spital cu răni pe spate şi la călcâie, cu vânătăi pe mâini şi incapabilă să mai mănânce singură. În Constanţa, pacienţii stau claie peste grămadă, acoperiţi cu saci de plastic pe post de protecţie. Iar în Reşiţa, după reportajul Observator de ieri, Ministerul Sănătăţii a trimis Corpul de Control.
Cantinele a două spitale bucureştene au fost amendate și închise până la remedierea deficienţelor, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Potrivit ANPC, echipe ale Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti (CPCMB) au verificat, marţi, modul în care sunt respectate prevederile legale în trei dintre spitalele administrate de Primăria Capitalei. Verificările au avut loc la blocurile alimentare ale Spitalului de Boli Cronice ”Sf. Luca”, Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială ”Prof. Dr. Dan Theodorescu” şi Spitalului de Pneumoftiziologie ”Sf. Ştefan”.
”Păi, moare şi boala în cantinele verificate de noi astăzi! Păi, moare bacteria şi orice virus în paturile desfundate şi învelite în păturica stră-stră bunicii! Dacă scapă din pat în viaţă, moare boala mancând din cantinele, ”cateringul” din service sau cum s-or numi sursele de mâncare cu destinaţia, culmea, bolnavi! (…)”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.
Echipele de control au descoperit mai multe nereguli, printre care: lipsa autorizaţiei de funcţionare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie ”Sf Ştefan”, existenţa în spaţiile de depozitare a unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, unul dintre blocurile alimentare – format din cameră de preparare, magazie, cameră frigorifică – prezenta pereţii cu tencuială căzută, tavanul cu infiltraţii şi pavimetul deteriorate, cu plăci de gresie lipsă, frigidere cu rugină, rafturi şi mobilier depreciate, cu un grad avansat de uzură.
De asemenea, comisarii ANPC au mai găsit oale, tigăi, veselă depreciate, cu uzură avansată, ustensile cu rugină, folosirea unui sistem de ventilaţie neigienizat cu prelingerea condensului pe masa de lucru a bucătăriei, coloanele de apă şi calorifere din zona bucătăriei prezentau vopsea exfoliată ceea ce determină formarea de rugină.
Alte probleme descoperite în urma controlului au fost lipsa verificării metrologice a cântarului din dotarea bucătăriei, utilizarea unor frigidere neigienizate cu prezenţa unor insecte moarte, folosirea unei hote din inox neigienizată cu acumulări de grăsime şi arsuri, utilizarea unor camere frigorifice (spaţii depozitare) neigienizate.
În urma acestor nereguli, comisarii ANPC au dat amenzi în valoare de 32.000 de lei şi au decis închiderea temporară, până la remedierea deficienţelor, pentru cantina Spitalului de Boli Cronice ”Sf. Luca” şi pentru cantina Spitalului de Pneumoftiziologie ”Sf. Ştefan”.
În cazul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială ”Prof. Dr. Dan Theodorescu”, care nu are bucătărie proprie şi foloseşte serviciile firmei de catering Deco Luk Style SRL, a fost extins controlul şi a fost oprită temporar prestarea serviciului până la remedierea deficienţelor.
Imagini HORROR înfățișează interiorul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Reșița! Mizerie, igrasie și pacienți goi, lăsați pe jos, în mijlocul coridoarelor din unitatea medicală.