Mii de israelieni blochează autostrăzi, cer eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, demisia premierului Benjamin Netanyahu și noi alegeri parlamentare

Mii de manifestanți s-au adunat în toată țara pentru a protesta împotriva guvernului și pentru a cere eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza, sâmbătă seara. Principalele manifestații au avut loc pe strada Kaplan din Tel Aviv, locul unde au loc săptămânal proteste antiguvernamentale, care au fost, de asemenea, locul unde au avut loc mai multe conferințe de presă și discursuri ale familiilor ostaticilor din Gaza și ale politicienilor, relatează Jerusalem Post.

Poliția a blocat strada Begin din Tel Aviv, în timp ce protestatarii au aprins focuri de tabără în fața sediului militar Kirya. La aceste proteste au avut loc deja ciocniri grave între poliție și protestatari, poliția sosind cu forțe suplimentare.

Protestatarii au scandat „rușine”, în timp ce poliția încerca să îi îndepărteze de focurile de tabără centrale care au fost aprinse pe strada Begin. Poliția a declarat că 16 persoane au fost arestate la Tel Aviv. Autostrada Ayalon a fost blocată de protestatari în ambele direcții și s-a raportat că poliția a folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari.

Protestele au loc în numeroase localități din întreaga țară. La Ierusalim, aproximativ 1.500 de manifestanți s-au întâlnit în Piața Paris și au cerut și ei eliberarea ostaticilor. Alți 1.500 de persoane ar fi protestat în Herzilya, iar locuitorii din comunitățile de la granița cu Gaza ar fi blocat, de asemenea, intersecția Shaar HaNegev din sudul Israelului.

Poliția a târât și reținut o duzină de protestatari care au blocat pentru scurt timp autostrada 4 în apropiere de Binyamina. O parte dintre protestatari s-au desprins de o demonstrație în Cezareea, în apropiere de reședința privată a premierului Benjamin Netanyahu, relatează Times of Israel.

Locuitorii din Or Akiva, un bastion al partidului Likud al lui Netanyahu care se învecinează cu Cezareea, demonstrează pe marginea drumului împotriva protestatarilor anti-Netanyahu, care poartă tricouri pe care sunt inscripționate sloganuri pe care scrie „Tu ești capul, tu ești vinovat” și „alegeri acum”.

În cursul serii, familiile ostaticilor au organizat o conferință de presă în care au vorbit despre faptul că nu i-au văzut și nu au mai primit vești de la cei dragi de 176 de zile și au criticat modul în care premierul Benjamin Netanyahu a gestionat războiul și negocierile privind ostaticii. Declarațiile lor au cerut ca statul să organizeze noi alegeri pentru a-l înlocui pe Netanyahu.

Familiile a circa 15-20 de ostatici răpiți în Fâșia Gaza în timpul atacului devastator al grupării teroriste Hamas din 7 octombrie au declarat că își vor ajusta tacticile vizând eliberarea ostaticilor pentru a face presiuni în vederea demiterii lui Netanyahu.

Printre cei care au participat la o conferință de presă improvizată în fața Ministerului Apărării din Tel Aviv s-au numărat Ayala Metzger, al cărei socru, Yoram Metzger, este ținut în captivitate, și Einav Zangauker, mama lui Matan Zangauker, care este, de asemenea, reținut în Gaza.

„Ne-am dat seama că voi sunteți obstacolul în calea înțelegerii”, a spus Zangauker „Torpilați înțelegerea. Vă aflați între noi și aducerea acasă a celor dragi nouă”.

Premierul Netanyahu adoptă, potrivit presei din Israel, o poziție mai dură în privința negocierilor decât alți membri ai cabinetului său și ai echipei de negociere. Nu este clar dacă există un acord pe masă pe care premierul îl blochează, mai scrie Times of Israel.