După modelul Cehiei, se pregătesc PROTESTE în Germania: Ce a fost în pandemie va părea o petrecere pentru copii! Proteste masive se anunță și în România!

Protestele antiguvernamentale din Republica Cehă au arătat ce se poate întâmpla în curând și în Germania, notează duminică ziarul german Die Welt.

Ziarul amintește că sâmbătă aproximativ 70.000 de manifestanți s-au adunat în Piața Wenceslas din Praga sub sloganul „Republica Cehă mai presus de toate” și au cerut demisia guvernului premierului Petr Fiala. Pe unul dintre bannere scria: „Tot ce-i mai bun pentru ucraineni și două tricouri pentru noi”. Procedând astfel, protestatarii au acuzat guvernul că susține Ucraina prin impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu îi ajută pe cehi, care suferă din această cauză din cauza creșterii semnificative a prețurilor la încălzire, a precizat Die Welt.

Ziarul notează că și în Germania, unele partide și diverse grupuri și asociații au făcut apel la demonstrații. „Sindicatul Verdi amenință cu proteste din cauza prețurilor mari la energie. Partidul Stângii și Alternativa pentru Germania se mobilizează pentru o „toamnă fierbinte””, notează Die Welt.

Potrivit sursei citate, un miting „Toamna fierbinte împotriva indiferenței sociale” este programat pentru luni la Leipzig, radicalii de dreapta din Saxonia plănuind să se alăture protestului de stânga și să-și organizeze propriul miting în apropierea evenimentului lor. Iar săptămâna viitoare, conducerea AfD va prezenta o campanie de protest al cărei slogan „Toamnă caldă, nu picioare reci!” este completat de sloganul „Țara noastră pe primul loc!”.

„Oficiali de la agenția de protecție constituțională [agenția germană de contraspionaj] și-au exprimat deja temerile că în Germania, ca și în Cehia, grupurile de dreapta și de stânga ar putea ieși împreună în stradă”, a scris ziarul. „Deci, ceea ce am văzut în timpul pandemiei de coronavirus va fi probabil mai degrabă o petrecere pentru copii”, a declarat Stefan Kramer, șeful autorității de protecție constituțională a landului Turingia, citat de ziar.

Protestatarii de la mitingul de la Praga au cerut ca guvernul ceh să trimită specialiști din sectorul energetic în Rusia și să semneze imediat contracte directe pe termen scurt cu Rusia pentru furnizarea de gaze naturale în țară. În caz contrar, au spus vorbitorii, criza energetică din țară se va agrava, iar prețurile alimentelor și ale produselor de bază vor crește mai repede.

70.000 de oameni au protestat la Praga, cerând măsuri împotriva prețurilor tot mai mari la energie: Scopul demonstrației noastre este de a cere schimbare, în principal în soluționarea chestiunii prețurilor la electricitate și gaze, care ne vor distruge economia în această toamnă.

Se estimează că 70.000 de persoane au protestat sâmbătă la Praga, Cehia, împotriva guvernului, cerând coaliției de guvernământ să facă mai mult pentru a controla creșterea prețurilor la energie și exprimându-și opoziția față de politicile Uniunii Europeană și NATO.

Organizatorii demonstrației, de la o serie de grupuri politice de extremă-dreapta și până la Partidul Comunist, au declarat că națiunea central-europeană ar trebui să fie neutră din punct de vedere militar și să asigure contracte directe cu furnizorii de gaze, inclusiv Rusia.

Estimările poliției spun că numărul protestatarilor a fost de aproximativ 70.000 de persoane.

„Scopul demonstrației noastre este de a cere schimbare, în principal în soluționarea chestiunii prețurilor la energie, în special la electricitate și gaze, care ne vor distruge economia în această toamnă”, a declarat coorganizatorul evenimentului, Jiri Havel, pentru site-ul de știri iDNES.cz.

Protestul din Piața Wenceslas din centrul orașului a avut loc la o zi după ce guvernul a supraviețuit unei moțiuni de cenzură pe fondul afirmațiilor opoziției de inacțiune împotriva inflației și a prețurilor la energie, conform Reuters.