Consiliul European și-a dat acordul! Parlamentul European va vota Pașaportul Covid pe 28 aprilie 2021. Se încalcă drepturile de circulație

Pașapoartele verzi vor fi emise de fiecare stat membru, inclusiv Islanda, Norvegia, Lichtenstein și Elveția, până la jumătatea lunii iunie. Scopul acestor pașapoarte este da a facilita călătoriile între țările eurpene integrate în program , respectiv, pentru persoanele vaccinate, care au avut rezultat negativ la testul PCR, informează Loyalty Lobby.
În principal, țările din sudul Uniunii Europene, cum ar fi Spania, Grecia, Italia și Portugalia, le consideră necesare  pentru a-și salva turismul. În timp ce blocul introduce acest certificat verde digital, acesta afirmă, totodată,  că nu ar trebui să fie necesar pentru călătoriile în spațiul Schengen. Oricum, majoritatea cetățenilor UE nu vor fi complet vaccinați până în această vară.
Consiliul European a făcut următoarele propuneri de modificări:
O trimitere la faptul că un certificat verde digital nu este o condiție prealabilă pentru exercitarea drepturilor de liberă circulație și nu este un document de călătorie, pentru a sublinia principiul nediscriminării, în special față de persoanele nevaccinate.

Dispozițiile privind protecția datelor au fost consolidate în textul regulamentului principal, în special pe baza avizului comun al supraveghetorului european pentru protecția datelor și al comitetului european pentru protecția datelor.
Textul include acum o dispoziție de tranziție pentru a se asigura că statele membre pot continua să utilizeze sistemele existente în prezent pe o perioadă scurtă de șase săptămâni, de la intrarea în vigoare a principalului regulament, și până când cadrul certificatului digital verde este pe deplin operațional pe teritoriul lor.
Textul proiectului de regulament conține o dispoziție care permite Irlandei și celorlalte state membre să accepte reciproc certificate eliberate cetățenilor țărilor pe baza reciprocității.

“Certificatul digital verde vine pentru a facilita circulația sigură și liberă. Este cel mai important pentru cetățenii noștri, pentru societățile noastre și pentru redresarea economiilor noastre”( Antonio Costa, Prim Ministrul Portugaliei)
Certificatul va facilita circulația liberă, întrucât, prin prisma acestui act, vor fi afișate, atât dovada vaccinării, cât și timpul petrecut recuperării după infecția cu noul virus.

Leave a Reply