CIOCOIUL PARVENIT DE LA COTROCENI, CARE UITĂ DE UNDE A PLECAT! Un parvenit pursânge, ajuns președinte datorită serviciilor secrete! Protestele din educație continuă!
Amenințarea cu elevii este falsă, sunt diriginte la o clasă a 8-a și, dacă aș fi simțit vreo clipă că le afectez sorții de izbândă, aș fi renunțat la grevă, scrie Costi Rogozanu, cel care e profesor de limba română într-o școală dintr-un sat din Moldova. Am primit și reacții din astea pe rețele sociale: cum îndrăzniți, marș la muncă, stricați viitorul copiilor!, cu ce au greșit ei? etc. În general vin de la cei care cred că profesorii muncesc 3 ore pe zi și stau ‘geaba 3 luni. A ieșit președintele Iohannis și a atacat fix precum cel mai încuiat trol: „cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?”.
Nu profesorii greviști, ci familia Iohannis a folosit elevii cu „O lume minunată” Klaus Iohannis a ales, deci, cea mai facilă și populistă cale de a sparge greva: ne pune nouă, profesorilor, părinții în cap, făcând sceneta cu „vai, copiii noștri!”. Lăsați elevii în pace! Pe unii i-ați folosit săptămâna trecută, împreună cu soția, într-o campanie absolut jenantă, în timpul grevei. Dacă aș fi părintele unuia dintre copiii puși să cânte „O lume minunată” în timpul unui protest, mi-aș retrage instant odrasla din acea școală.
Acum sunt folosiți copiii cu sperietoarea evaluărilor. Și, în loc să ne uităm la adevărații vinovați, guvernanți care n-au respectat nimic din cele promise, votate!, pentru învățământ, ne uităm la câte un prof de română sau mate ca să-l acuzăm că viciază viitorul copiilor. Ce fac elevii de a 12-a și a 8-a Nu sunt puțini părinți care se tem de ceea ce Iohannis flutură. Pe ei îi înțeleg, e interesul personal, de familie, al copiilor lor. Dacă nu putem gândi mai departe de ce ne doare, vom avea o societate egoistă pe măsură. Nu înțeleg totuși de unde sperietura. Dacă ești totuși atent la anul școlar, la ce face copilul tău la școală, n-ar trebui să disperi.
Cei dintr-a 12-a practic terminaseră tot, și materie, și tot, erau la etapa banchete și sindrofii încă de la începutul grevei, din 22 mai. Cei de-a 8-a aveau materia oricum terminată și, pentru recapitulări, multe școli au găsit soluții să le asigure menținerea tonusului pre-examen și în timpul grevei. O amânare de o săptămână-două pentru o cauză atât de importantă chiar n-ar trebui să doară. De aceea e important că asociațiile de elevi, cele serioase, s-au aliat cu noi. Sunt diriginte la o clasă de a 8-a Tendința guvernului, și acum și-a lui Iohannis, a fost de la bun început să ne șantajeze cu „soarta elevilor”. Președintele nu a luat în calcul ceva ce probabil n-a fost vreo dată în stare să facă nici ca profesor: legătura dintre profesori și elevi. Nu suntem doar în conflict, în război, cum pare la știri când mai vezi câte un elev sau câte un profesor abuziv. Regula e alta: empatie, strânsă legătură, parteneriat. Sunt diriginte la o clasă a 8-a și, dacă aș fi simțit vreo clipă că le afectez sorții de izbândă, aș fi renunțat la grevă.
Mai curând, pe elevi și părinți i-au stresat iresponsabili precum cel de la Cotroceni sau trimisa lui în Guvern, cu tot felul de scenarii apocaliptice lansate în media prietene, de înghețare a examenelor, a anului etc. Puteați rezolva problema într-o săptămână. Nu e adevărat că ați dat ce s-a cerut! La rățoiala președintelui nu există răspuns civilizat. Totul e greșit acolo. Raționamentul e unul de ciocoi care a știut să profite de toată tranziția: v-am dat banii, hai la treabă. În primul rând, nu dai de la matale. De la matale ar trebui să dai banii ăia înapoi pe care i-ai luat din chirii dubioase. N-ai dat ce s-a cerut. Să întinzi pelteaua pe trei ani când tu ai o cerință de mărire de urgență, asta nu înseamnă că ai rezolvat problema. Cu această propunere trebuia să veniți de pe 23 mai la discuții, nu după două săptămâni în care toate moacele educate prin tufișurile SRI, SPP, STS (sau SNSPA – asta e o glumă pentru cunoscători) s-au perindat pe la TV să explice că periclităm soarta copiilor și a țării. Și că suntem și putiniști. Și liderii de sindicat au înțeles de la profesori ce înseamnă să fii decis Deci orice posibilă dereglare a examenelor se întâmplă din cauza voastră, greva asta a demarat cu toate procedurile de acum 6 luni.
A, am observat mirarea că profesorii mai au încă sânge în instalație. Vă plac cazarma, ordinea și disciplina, știu. Ei bine, în ultimele două săptămâni, noi, profesorii, v-am predat gratis și niște democrație. Le-am predat inclusiv liderilor noștri de sindicat ce înseamnă hotărârea. Iohannis va sfârși mandatul cum merită. Într-un dispreț și ură generală. Au început să-l înjure și cei mai aprigi țuțări. Urmează și el calea Băsescu, de unde reiese că în al doilea mandat o iau razna acești prinți. Ei stau închiși câte 5 ani în turla de la Cotroceni și periați intens de niște inși secreți sau semisecreți, plătiți pe lună cam cât iau 10 profesori într-un an. Președintele României a ajuns „un nene”. În loc să tacă și să-și vadă de excursii, protocol și cumpărat de arme și șepci cu „Make Romania great again”, Iohannis alege să dispară din scena politică dezgustător, cu rățoieli și morală. A se slăbi. Puțin din comportamentul său a rămas democratic, nimic din înțelepciunea didactică a profului de la Sibiu nu a mers către alții.
Un parvenit pursânge a jucat niște tenis la Cotroceni, asta e tot ce va reține istoria. Problema e că Ciucă și Ciolacu sunt lideri formați și programați după același oportunism de cazarmă, jocul democratic normal a fost făcut praf prin cumpărare de televiziuni și prin intimidarea vocilor critice, așa că n-o să mă mire valul de invective de marțea viitoare, când probabil mi se va bate din toate direcțiile obrazul că distrug copiii. Iohannis ar trebui să culeagă ce-a semănat, dublu dispreț și un tratament popular din ăla tabloidal de nemilos. Ar trebui să ne amintim toată gama nesimțirii acoperită generos de acest nene care s-a baricadat în palat imediat ce a fost ales. Vor urma presiuni împotriva profesorilor. Președintele merită o exmatriculare fără milă din fotoliul în care, pentru al doilea mandat, a ajuns în cel mai nedemocratic mod posibil, cu alegeri libere, dar nu corecte. Fără dezbateri, fără interviuri, doar cu o grețoasă falangă de trepăduși mediatici în jur. În fine, se tot extinde mirarea cu „de ce continuă greva?”. Și profesorii sunt exasperați de atâta expunere, de atâta instigare împotriva lor, nimănui nu-i convine situația. Vor urma presiuni instituționale mari pentru încetarea grevei și momente noi umilitoare pentru profesori, că doar se vor găsi destui servili și prin teritoriu care să pună la lucru vocea puterii. Eu sunt pentru continuarea protestului, pentru că respectul se câștigă, nu „se dă”.