Ce găsim în spatele lui „dacă nu v-aţi vaccinat…”, singurul alibi al statului român? Au dispărut virozele de sezon: gripă, nosocomiale, răceli. Toată lumea e bolnavă sau moare de COVRIG!

Nu e un text explicit despre vaccinaţi versus nevaccinaţi, dar e un text despre cum ştie România să facă faţă acestui raport. Care în momentul de faţă arată aşa: 28% vaccinaţi – 72% nevaccinaţi.

Care e legătura cu sportul, cu fotbalul, sunteţi pe punctul de a întreba, nu? Legătura e ceea ce s-a întâmplat luni şi marţi seară în câteva din meciurile din preliminariile CM. Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră aţi văzut, de exemplu, partida Albania – Polonia. Eu am văzut-o şi ceva m-a şocat: tribunele arhipline. Stadion full. La Tirana! Cum naiba e posibil aşa ceva?

Probabil că până şi albanezii au rezolvat pandemia vaccinându-se, numai noi am rămas ultimii pe acest pământ.

La miezul nopţii, în timpul rezumatelor celorlalte jocuri, cam acelaşi gen de imagini şi la Ucraina – Bosnia. Tribune aproape pline, 3 sferturi din capacitatea arenei deschisă publicului.

Ucraina trebuie să aibă şi ea un procent mare de vaccinare din moment ce îşi permite luxul de a avea 75% din arenă cu fani.

Dar să verificăm, din surse credibile, cum stăm noi comparativ cu cele două ţări, din perspectiva vaccinării. Noi, care avem stadioanele doar 50% deschise fiindcă ne spun, pardon, ne ceartă autorităţile cu acelaşi slogan: “Dacă nu v-aţi vaccinat!”.

Aşadar, raportările oficiale. La zi!

România 28% vaccinaţi

Albania 34% vaccinaţi

Ucraina 18% vaccinaţi

Păi, şi atunci cum facem? Înseamnă că autorităţile din cele două ţări nu sunt responsabile, precum cele din România, şi, în lipsa unui procent mare de persoane imunizate, lasă oamenii să-şi facă de cap pe stadion. Îmi imaginez cifre horror în dreptul acestor ţări în privinţa morţilor, din moment ce România raportează peste 400 de decedaţi, în condiţiile în care are şi restricţii.

Dar, ce să vezi?, concluziile sunt într-adevăr surprinzătoare, însă în cu totul alt sens. Iar comparaţia, pentru a fi relevantă, trebuie să fie raportată la milionul de locuitori, din moment ce Ucraina are o populaţie mai mult decât dublă faţă de noi, iar Albania de vreo 7 ori mai mică.

Datele zilei de 12 octombrie

România: 23 de morţi la milionul de locuitori

Ucraina: 8 morţi

Albania: 2 (DOI) morţi

Deci, la o rată de vaccinare aproape egală cu noi, Albania raportează de peste 10 (ZECE) ori mai puţine decese, iar Ucraina, care are cam jumătate din procentul nostru de imunizați, are de 3 ori mai puţini morţi! Acum avem şi răspunsul de ce la Tirana şi la Lvov stadioanele au fost mai populate decât la Bucureşti.

Totuşi, ce facem cu acel alibi pe care îl auzim din partea statului român la fiecare apariţie în public: “Dacă nu se vaccinează populaţia e normal să avem mulţi morţi”. Oare e normal?

Există şi alte ţări în Europa, în afara României, care nu s-au vaccinat masiv. Nu e doar cazul Albaniei şi Ucrainei. Motivele sunt diverse, unele state poate că n-au avut acces la vaccin, mai ales cele din afara UE, altele poate că sunt “înapoiate” ca România, aşa cum sună multe dintre explicaţii . Pe această listă există Bulgaria, Serbia, Croaţia, Rusia, Muntenegru, Slovacia. Unele sunt sub procentul României, altele peste, dar nu cu mai mult de 10-12%.

Vă aşteptaţi probabil să vedeţi acelaşi raport sumbru şi în cazul lor, din moment ce în România se explică în fiecare zi că singura soluţie e vaccinarea, iar vina aparţine populaţiei fiindcă raportăm sute de morţi zilnic, pentru că nu a ales această cale a imunizării.

E cazul să vedem unde se află şi aceste ţări. Tot pentru ziua de 12 octombrie şi tot raportat la milionul de locuitori.

ŢARAPROCENT VACCINAREMORȚI
România28%23
Bosnia23%13,5
Bulgaria24%13
Muntenegru40%12
Ucraina18%8
Rusia34%6,6
Serbia44%6
Croaţia45%6
Slovacia45%3
Albania34%2
Belarus24%1,6

Comparaţiile nici măcar nu lasă loc interpretărilor. Surpriză, nu doar România e o ţară nevaccinată. Dar, iarăşi surpriză, de această dată pentru autorităţi, România e singura care n-are absolut nicio altă soluţie. Dacă Bulgaria, care e destul de mult sub noi ca vaccinări, are puterea de a diminua la jumătate numărul deceselor faţă de România, atunci e clar că avem o problemă gravă de tot în România cu statul care ne conduce.

Că valul 4 ne-a doborât din cauza nevaccinaţilor au avut grijă mai toţi să spună. Dar că statul român, prin oamenii lui de la conducere, prin sistemul sanitar, prin lipsa pregătirii acestui val, e şi el foarte mare vinovat n-am auzit aici, ci privind două stadioane din două oraşe care nu sunt nici New York, nici Londra şi nici Tokyo.

Aceleaşi lucruri ni le spun şi alte ţări, cele din tabelul de mai sus, care nu adună atât de mulţi decedaţi precum România chiar dacă sunt la 18-25% rată de vaccinare. 

De ce e România cel mai puţin pregătită, fiindcă sigur nu e cel mai puţin vaccinată? Statul să găsească un alibi şi pentru această povară! Comparaţiile cu Portugalia, Spania, Italia, Danemarca, Suedia şi alte ţări care s-au vaccinat ni le-au tot arătat. Însă pentru concluziile comparaţiilor cu ţările din jurul nostru cine e responsabil? Probabil că tot cetăţenii, vaccinaţi sau nevaccinaţi, nici nu mai contează, din moment ce am fost anunţaţi oficial, chiar de preşedintele ţării, că statul român a eşuat. Pentru aşa ceva nu s-a inventat niciun alibi. Au dispărut virozele de sezon: gripă, nosocomiale, răceli. Toată lumea e bolnavă sau moare de COVRIG! Nici aici statul eșuat nu a găsit încă o explicație!