Avocatul Poporului: Introducerea certificatului verde e neconstituțională

Guvernul a adoptat vineri o hotărâre prin care impune obligativitatea Certificatului verde pentru participarea la anumite evenimente în localitățile cu rată peste 3 la mie. Decizia este contestată însă de mai mulți specialiști în drept, care spun că o astfel de restrângere a drepturilor poate fi realizată, conform Constituției, doar prin lege.

  • Certificatul verde va fi necesar pentru accesul în restaurante, cinematografe, locurile de joacă închise, sălile de sport și cele de concerte. Cei care vor să aibă acces la aceste spații trebuie fie să prezinte dovada vaccinării anti-Covid, a trecerii prin boală în ultimele 6 luni sau un test cu rezultat negativ.

Primul care a avertizat că instituirea unui certificat verde prin hotărâre de guvern nu este legală a fost președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Csaba Asztalos a declarat, pentru HotNews.ro, că orice limitare a accesului cetățenilor în diverse spații se poate face doar printr-o lege adoptată de Parlament, nu prin Hotărâri de Guvern sau Ordonanțe de Urgență.

”Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege”, a spus șeful CNCD.

Și foștii judecători ai Curții Constituționale, Augustin Zegrean și Balint Puskas, au susținut același lucru. „E vorba de viață și de moarte. Și nu ne putem juca cu asta nici măcar Guvernul. Dacă vor să pună restricții, limite, la libera circulație, la liberul acces în anumite locuri trebuie făcut prin lege, pentru că asta nu se face pe vecie, se poate face doar pe o anumită perioada de timp, cât este necesar. Într-un stat democratic, așa spune Constituția, și de aceea trebuie făcută prin lege, nu prin altfel de acte”, a declarat Augustin Zegrean pentru Digi24.

Balint Puskas a spus pentru Kronikaonline că Legea 55/2020, pe care se bazează guvernul pentru a adopta HG, nu este suficientă. ”Situația putea fi rezolvată printr-un amendament la această lege”, a spus fostul judecător constituțional.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a amintit de situația din 2020, când CCR a statuat că astfel de restrângeri de drepturi pot fi realizate doar prin lege.

”Introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți. Eu m-aș fi așteptat ca să se facă aceste lucruri prin lege pentru că așa a spus Curtea Constituțională nu o dată. Vă aduceți aminte, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens și era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege. Guvernul avea la dispoziție toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ”, a spus Weber la Digi FM.