EUROPA FIERBE. Situație tensionată la frontiera dintre Belgia și Olanda. Fermierii au blocat al doilea port ca mărime din Europa. Mii de camioane staționează de câteva zileBruxelles-ul în flăcări! Fermierii protestează cu peste 1.300 de tractoare

Fermierii au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei dintre Belgia și Olanda, au anunțat vineri centrele de monitorizare a traficului din cele două țări. Fermierii sunt nemulțumiți de taxele și costurile mari, de importurile ieftine din afara UE și de birocrație.

Punctul de trecere a frontierei în direcția Anvers, al doilea oraș ca mărime din Belgia și al doilea cel mai mare port al Europei, este blocat. Fermierii belgieni s-au adunat în zonă pe parcursul nopții și ulterior lor li s-au alăturat protestatari din Olanda. Blocate sunt și alte puncte de trecere a frontierei, iar autoritățile olandeze le-au recomandat oamenilor să evite călătoriile în Belgia.

În vestul Belgiei, fermierii au blocat intrarea și ieșirea camioanelor din portul Zeebrugge, parte a portului Antwerp-Bruges. Aproape 2.000 de camioane sunt blocate de câteva zile. Poliția locală a anunțat că șoferii au acces la servicii de catering și sanitare. Presa locală a relatat că protestele au început joi seara târziu pe partea belgiană, iar unii fermieri olandezi s-au alăturat ulterior.

Autoritățile olandeze au recomandat să nu se călătorească în Belgia vineri, dacă este posibil.

În vestul Belgiei, fermierii blochează de mai multe zile intrarea sau ieșirea camioanelor din portul Zeebrugge, parte a Portului Anvers-Bruges, iar televiziunea flamandă VRT a anunțat că aproape 2.000 de camioane sunt blocate.

Poliția locală a declarat că le oferă șoferilor servicii de catering și facilități sanitare.
Un purtător de cuvânt al portului Zeebrugge a declarat miercuri că docurile se umpleau și că vor ajunge la capacitate maximă dacă protestele vor continua pe parcursul săptămânii.

Fermierii din alte părți ale Europei sunt la fel de nemulțumiți, existând tulburări în Germania, Polonia, Grecia, Portugalia și România, mai notează Reuters.
Protestele au scos la iveală tensiunile legate de impactul asupra agriculturii al eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice, precum și al deschiderii ușii către importurile ieftine din Ucraina pentru a sprijini efortul de război al Kievului.

Aproximativ 1.300 de tractoare au blocat Cartierul European din Bruxelles au constatat joi dimineață la fața locului jurnaliștii de la Belgia, relatează publicația Le Soir.

Un fum gros care emana un miros înțepădor poate fi văzut în Place du Luxembourg, unde s-au adunat manifestanții. Pe jos au fost împrăștiate bălegar și paie, iar unii manifestanți au aprins brichete în piață.

Alți protestatari au aruncat cu ouă, sticle de bere și petarde spre poliție, care a răspuns atacându-i cu furtunuri de incendiu. De asemenea, o statuie a monumentului lui John Cockerill a fost dărâmată în fața Parlamentului European.

În ciuda acestor ușoare tensiuni între poliție și manifestanți, zona de poliție nu a raportat încă niciun incident major.

Agricultorii refuză în special acordurile de liber schimb precum Mercosur, cer simplificări administrative, denunță standardele europene „de neînțeles” și cer un preț „corect” pentru produsele vândute către agroindustrie.

”Dacă iubiţi Pământul, sprijiniţi-i pe cei care îl gestionează”, scria pe un banner, iar un altul avea mesajul ”No farmers, no food”.

Piaţa din faţa Parlamentului European era joi dimineaţă plină de tractoare; unii dintre fermierii prezenţi au aruncat ouă spre sediul legislativului UE.

”Dacă vă uitaţi cât de mulţi oameni se află aici astăzi şi vedeţi că aşa este în toată Europa, atunci trebuie să ai speranţă. Noi trebuie să sperăm că aceşti oameni văd că agricultura este necesară. Ştiţi, este vorba de hrană”, a spus Kevin Bertens, un fermier ce trăieşte în apropiere de Bruxelles.

Protestele agricultorilor s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Uniunea Europeană, ei fiind nemulţumiţi de restricţiile impuse prin politicile europene privind mediul, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, în special ca urmare a sporirii accizelor la combustibil ori a eliminării unor subvenţii.

În acest context au fost deja luate unele măsuri, cum sunt propunerea Comisiei Europene de limitare a importurilor de produse agricole ucrainene şi relaxarea normelor de mediu referitoare la terenurile necultivate.

În Franţa, unde fermierii protestează de câteva săptămâni, guvernul a renunţat la intenţia de reducerea graduală a subvenţiilor pentru combustibili şi a promis suplimentarea ajutorului pentru agricultori. Însă fermierii susţin că măsurile sunt insuficiente, protestele răspândindu-se şi în Belgia, Italia, Spania şi Portugalia.

Aceste protestele au loc cu câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare unde, potrivit sondajelor de opinie, este de aşteptat ca partidele de dreapta extremă să obţină scoruri importante.

Liderii Uniunii Europene se întrunesc joi pentru a lua o decizie cu privire la ajutorul economic al blocului comunitar european pentru Ucraina. Miza este un ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev pentru următorii patru ani, un pachet căruia premierul ungar Viktor Orban i s-a opus în decembrie.

Deciziile privind bugetul UE presupun unanimitate din partea statelor membre.

Orban a legat negocierile asupra bugetului UE de deblocarea unor fonduri europene pentru ţara sa ce fuseseră îngheţate în urma acuzaţiilor de corupţie şi abuz de putere formulate la adresa Budapestei. Liderul ungar a susţinut că finanţarea europeană pentru Ucraina ar trebui să fie aprobată anual şi nu pentru o perioadă de patru ani. Alţi lideri din UE au promis că, dacă nu vor reuşi să-l convingă pe omologul ungar, atunci vor găsi o soluţie pentru a continua să sprijine financiar Ucraina, cel puţin pe termen scurt.

Liderul ungar s-a referit şi el la actualele proteste de la Bruxelles. ”@Comisia UE ar trebui să reprezinte interesele fermierilor europeni împotriva celor ale Ucrainei, nu invers”, a spus Viktor Orban, citat de purtătorul său de cuvânt, adaugă Reuters.