Rod Dreher, despre apărarea valorilor tradiționale într-o Europă secularizată: Este mult mai mult important să stăm alături de Iisus Hristos decât de Ursula von der Leyen

Unul dintre cei mai cunoscuți publiciști conservatori din Statele Unite, scriitorul Rod Dreher, a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu, prin intermediul lui Cătălin Sturza, cu ocazia conferinței pe care a susținut-o la București.

Rod Dreher este autorul cărților „Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini” și „Opțiunea Benedict”, ambele apărute la Editura Contra Mundum.

Dreher este și senior editor la „The American Conservative”, una dintre cele mai importante reviste de dreapta de peste Ocean.

Iată dialogul:

R3media: Ați scris destul de mult despre alegerile din Ungaria și nu v-ați ascuns simpatia pentru Viktor Orban, despre care spuneți că apără interesele Ungariei, într-un mod conservator. Putem să apărăm și noi interesele țării noastre, România și valorile ei creștine, fără să fi acuzați că suntem „bigoți”, „înapoiați”, „anti-occidentali” sau „putiniști”?

Rod Dreher: Cred că e foarte greu să facem asta, pentru că Bruxelles-ul și UE au această idee fixă, conform căreia dacă ești creștin și ai valori tradiționale, mai ales pe subiecte precum LGBT și familia, atunci sigur că ești „înapoiat”.

Cred că e foarte dificil pentru România și pentru orice țară din Europa Centrală să-și susțină valorile tradiționale. Adică vedem ce se întâmplă și cu Polonia. Dar chestia e că nu aveți de ales, trebuie să faceți asta.

Dacă sunteți alături de Ungaria, Polonia și orice altă țară care dorește să-și păstreze valorile creștine, atunci Bruxelles-ul va trebui să vă ia în seamă.

Unul dintre lucrurile pe care încearcă să le facă în Vest, mai ales în mass-media occidentală, este să portretizeze România, Ungaria, Polonia, toate țările din Europa Centrală ca fiind înapoiate. Și asta e o propagandă și o minciună, cu scopul de a vă intimida pentru a face ceea ce-și dorește Bruxelles-ul.

Este mult mai mult important să stăm alături de Iisus Hristos decât de Ursula von der Leyen.

R3media: A doua întrebare este despre războiul din Ucraina.Ați scris într-un mod echilibrat despre acest subiect, despre război. Dar sunt destui care preferă o atitudine războinică, mai ales în mainstream media. Care este atitudinea echilibrată, creștină, despre ceea ce se întâmplă acolo, despre acest eveniment nefericit?

Rod Dreher: În Vest, în America și Europa Occidentală, avem tendința să ne proiectăm propria viziune politică asupra acestui conflict teribil dintre Rusia și Ucraina, decât să înțelegem mai profund ce se întâmplă, în context istoric. În SUA, sunt atât de mulți care văd acest conflict ca pe o întoarcere la Războiul Rece. Și demonizează orice este rusesc, inclusiv cultura. Cred că este greșit, prostesc, dar în același timp, Rusia nu trebuia să invadeze Ucraina.

Ceea ce trebuie să facem noi creștinii este să ne rugăm pentru pace și să luptăm pentru ea. La ceea ce țin cel mai mult din partea creștinilor este să nu cadă pradă emoțiilor și patetismului. Am învățat o lecție foarte importantă din atitudinea mea pasională cu privire la războiul din Irak de acum 20 de ani.

Am permis furiei mele față de ce s-a întâmplat pe 11 septembrie să-mi întunece pentru o vreme judecata echilibrată cu privire la acele evenimente. Și așa am ajuns să susțin cu toată inima un război care a fost nedrept, distructiv pentru Irak, pentru tot Orientul Mijlociu și chiar pentru țara mea.

Dacă vrem pace în lume și vrem să ajutăm la pacea dintre Rusia și Ucraina, va trebui ca mai întâi să găsim pacea în propriile noastre suflete, de-acolo trebuie să pornim.

R3media: Ați petrecut mult timp în Ungaria și în toată Europa, cum vedeți starea morală în care se află Occidentul, după ce l-ați studiat îndeaproape?

Rod Dreher: Suntem foarte demoralizați, noi cei din Occident și trăim în vremuri foarte deprimante.Încerc pe cât posibil, cu darurile pe care mi le-a dat Dumnezeu, să le ofer creștinilor speranță și nu doar atât, ci o direcție despre ce să facem în aceste vremuri întunecate.

Acum, în SUA, ne confruntăm cu un extremism ideologic numit „wokeness”, adică extremism de stânga. Cred că este o pseudo-religie pe care o folosesc tinerii ca să umple golul din inima lor, după pierderea credinței în Dumnezeu.

O formă de „wokeness” va veni în Europa, deja o vedeți în anumite locuri și dacă „wokeness”, atunci va fi altceva, chiar islamul. Singurul mod prin care Europa își va recâștiga tăria morală și simțul identității este să se întoarcă la Hristos. Nimic altceva nu poate să funcționeze.

Articol preluat de pe R3MEDIA