Profesor universitar italian, fost magistrat, cere scuze poporului român pentru felul cum s-a comportat jurnalista de la RAI la București: Să nu confundăm România, o țară cu civilizație străveche, cu vreun mic stat din Caraibe

Profesorul universitar Augusto Sinegra, fost magistrat, a luat apărarea României în fața acuzațiilor venite din partea presei italiene vis-a-vis de incidentul petrecut la biroul senatoarei Diana Iovanovici-Șoșoacă.

Într-o postare publicată pe internet, profesorul Sinegra spune că acuzațiile aduse senatoarei cum că ar fi „sechestrat-o” pe jurnalista italiană reprezintă o „farsă”. De asemenea, el atrage atenția că România este o țară civilizată, unde majoritatea locuitorilor vorbesc franceză și italiană, nu vreun stat din Caraibe.

FĂRĂ RUȘINE Jurnalista RAI Lucia Goracci a mers la București pentru un interviu cu senatoarea română Diana Șoșoacă.

Chestiunea a luat o întorsătură pe bună dreptate inadmisibilă pentru senatoarea română care, presată de necunoscuta jurnalistă italiană, ar fi trebuit să spună, contrar voinței sale, că este în favoarea poțiunilor magice în timp ce senatoarea este convinsă împotrivă.

La invitația senatoarei de a pleca, jurnalista necunoscută Lucia Goracci și echipa ei au pretins să rămână în biroul senatoarei române, pentru a o obliga să spună ce nu voia.

La solicitarea senatoarei, Poliția Română a intervenit și, ca toți polițiștii din lume, a dus-o pe această jurnalistă vivace la birourile lor pentru procedurile necesare de identificare a ei și a celor care o însoțeau.

RAI italiană a dat o informație total inversată, în sensul că senatoarea română, nu se înțelege de ce, ar fi închis-o pe această jurnalistă curioasă în biroul ei și astfel sechestrând-o și apoi, după, sechestrul ar fi continuat la Birourile Poliției.

Având în vedere că, evident, RAI confundă România – care este o țară cu o civilizație străveche încă de pe vremea lui Decebal și Traian, precum și o țară de mare cultură în care majoritatea cetățenilor vorbesc fluent mai ales franceza și italiana – cu vreun mic stat din îndepărtatele Caraibe sau de pe Coasta de Vest Africii, ceea ce face e cel mai mult de râs este că jurnalista necunoscută și cine a însoțit-o ar fi fost eliberați datorită intervenției Ambasadei Italiei la Bcurești și a unui subsecretar de stat pentru Afaceri Externe (un necunoscut pe nume Dalla Vedova), care ar fi protestat față de ambasadorul României la Roma vădit speriat și îngrozit în fața unor autorități italiene atât de înalte.

Dacă acestea sunt faptele – și acestea sunt faptele – merită să ne amintim că știrile italiene, începând cu RAI, se află pe locul 77 în clasamentul internațional în ceea ce privește veridicitatea și credibilitatea.

Apoi mai trebuie adăugat că diplomația italiană nu mai are nicio voce, nu doar în forurile internaționale, ci nici măcar în relațiile bilaterale.

În ceea ce privește autoritatea guvernamentală italiană, aceasta corespunde totuși cu ironia ascuțită a lui Giovannino Guareschi, care a anunțat în „Candido” că, după ce a cerut San Marino acces la mare, guvernul italian a cedat imediat Rimini și teritoriul său.

Apoi este partea din Poliția Română care ar trebui comparată cu Poliția Italiană, care deși funcționează în marea sa majoritate cu corectitudine și profesionalism, nu este chiar Santa Maria Goretti în ceea ce privește abuzurile.

Și este aceeași Poliție italiană care folosește departamentele specializate de măsurare a mișcărilor ondulatorii, adică acelea care își infiltrează agenții cu scopul criminal de a provoca revolte și ciocniri. (Prof. Sinagra face referire la un caz antologic, al unui agent infiltrat la o manifestație no Green Pass la Roma, agent filmat în apropierea unei mașini blindate de poliție, prefăcându-se a fi un protestatar, care împingea mașina pentru a o răsturna. Ministrul italian de Interne, Luciana Lamorgese a făcut o declarație halucinantă despre acel agent: „Operatorul respectiv controla forța ondulatorie descărcată asupra vehiculului astfel încât răsturnarea nu a putut fi efectiv finalizată”. n.r.)”, a scris omul care pledează la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

În final, profesorul Sinagra a cerut scuze românilor și României pentru incidentul creat:

„În ceea ce mă privește, cunoscând istoria și cultura neamului românesc și având mare considerație pentru poporul român (care nu trebuie confundat cu romii și în care cu siguranță există și subiecți de evitat, care se găsesc de altfel și printre italieni), mă simt obligat să prezint scuzele personale pentru defăimarea foarte gravă comisă împotriva sa, în detrimentul unuia dintre reprezentanții săi, a Poporului și a guvernului român însuși.”