Danemarca pune capăt obligației de a purta mască de protecție, de luni. Guvernul Danemarcei a ajuns la un acord cu partidele din Parlament

(FILES) In this file photo taken on April 10, 2021 demonstrators take part in a march organized by the anti-restriction movement "Men In Black" in Copenhagen against mass testing and restrictive measures during the coronavirus (Covid-19) pandemic. - "I'm a fan of freedom! The restrictions are ridiculous," says Anders, one of the thousand or so Danes demonstrating twice a month with the 'Men in Black' movement against Denmark's Covid rules. (Photo by Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT

Guvernul Danemarcei a ajuns la un acord cu toate partidele din parlament, cu excepția unuia, pentru a pune capăt, începând de luni, obligației de a purta o mască de protecție în toate domeniile, cu excepția transportului public. Conform acordului, încheiat după ora 3 dimineața, în urma unor negocieri maraton care au durat toată noaptea, obligativitatea purtării măștii de protecție va fi complet eliminată de la 1 octombrie, transmite The Local.
Permisul de sănătate pentru coronavirus sau coronapas va începe, de asemenea, să fie eliminat treptat începând de luni, când cei care vizitează bibliotecile publice și participă la activități organizate de cluburi și organizații de voluntariat nu vor mai fi obligați să prezinte unul. Totodată, de la 1 august, nu va mai fi nevoie de coronapas, valabil în teatre, săli de concerte, activități sportive de interior și într-o gamă largă de alte locuri, iar de la 1 septembrie nu va mai fi nevoie să prezentați unul în restaurante, la coafor sau la sala de sport, urmând ca la 1 octombrie, permisul să fie eliminat complet. 

Părțile au convenit, de asemenea, să extindă orele de deschidere a barurilor și restaurantelor începând de vinerea aceasta de la ora 23.00 la miezul nopții, urmând ca ora de închidere să fie amânată și mai mult până la ora 2.00 pe 15 iulie. 
Acordul mai prevede ca valabilitatea unui test negativ PCR să fie de 96 de ore. “Este o deschidere marcantă a societății daneze”, a declarat Magnus Heunicke, ministrul danez al sănătății, joi dimineață devreme. 
“Infecția este în scădere, 2,5 milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccinare, iar vremea bună lucrează în favoarea noastră”, a adăugat el într-un comunicat de presă
Guvernul a ajuns la un acord cu Partidul Liberal, Partidul Popular Danez, Partidul Popular Socialist, Partidul Social Liberal, Alianța Roșu-Verde, Conservatorii, Alianța Liberală și Alternativa. Doar Partidul populist Noua Dreaptă a rămas în afara acordului. 
“Acest lucru înseamnă că acum puteți merge să cumpărați un litru de lapte fără a avea o mască de protecție pe față”, a declarat Kristian Thulesen Dahl, liderul Partidului Popular Danez, în cadrul conferinței de presă. 

Leave a Reply