Ce mai face trântorul Iohannis!? Presa germană scrie că premierul Bavariei a cerut forță de muncă ieftină la Ciucă și Iohannis

Două importante publicații germane, Suddeutsche Zeitung și Der Spiegel, scriu că premierul Bavariei a căutat la București și Tirana foță de muncă pentru economia națională, în timp ce în România s-a vorbit la modul protocolar despre relațiile bilaterale dintre cele două țări.

Societatea cere dosar penal pe numele Iohannis pentru:

  • trafic de copii
  • legaturi naziste prin FDGR cu GEC
  • marturie mincionoasa și uz de acte false în procesul celor șase case
  • șovinsim, xenofobie, ură intertenică
  • promovare campanie vaccinare cu seruri experimentale ce intră în sfera acuzațiilor de genocid
  • antiromânism și încălcarea constituției
  • ridicarea imunității prezindențiale, referendum pentru demisie, anchetare, judecare și arestare
  • încălcarea libertății de exprimare prin cumpărarea presei, mass media și justiție

”Turneul de curtoazie a lui Söder în Balcani. În România și Albania, ministrul-președinte al Bavariei speră să găsească forța de muncă de care are nevoie urgentă pentru economia națională”, scrie publicația Suddeutsche Zeitung.

Și publicația Der Spiegel pune vizita lui Markus Soder la București tot pe seama interesului economic și pe nevoia de a găsi mână de lucru. ”În trecut, CSU a făcut campanie împotriva românilor – acum partidul îi curtează. Markus Söder se află în vizită în România și militează pentru ca această țară să adere cât mai curând la spațiul Schengen. Aceasta nu a fost întotdeauna poziția partidului său. Schimbarea de opinie are motive economice”, scrie Der Spiegel.

Strategia lui Söder este: braconajul. Chiar zilele trecute, primul ministru și-a anunțat intenția de a recruta intensiv profesori din alte state federale pentru a atenua deficitul de personal din școli. Söder plănuiește acum o ofensivă similară în Balcani, dar internațională. Nevoia este deosebit de mare în sectorul sănătății și al asistenței medicale. Un studiu comandat de Ministerul bavarez al Sănătății a calculat că, în cel mai rău caz, unul din cinci asistenți medicali va fi pierdut în statul liber până în 2030 – în timp ce numărul persoanelor în vârstă care au nevoie de îngrijire este în creștere din cauza schimbărilor demografice. Ministrul sănătății, Klaus Holetschek (CSU), avertizează de luni de zile asupra unei „catastrofe umanitare”.

Cu toate acestea, concurența internațională este acerbă, iar condițiile de muncă sunt adesea mai bune în alte părți decât în Germania. Potrivit Agenției Federale de Ocupare a Forței de Muncă, este nevoie de mai mult de șapte luni, în medie, pentru ca un cămin să găsească un îngrijitor. Prin urmare, un birou cu personal bavarez la Tirana este menit să accelereze procesele, în special procedurile de obținere a vizelor; obiectivul este o „cale rapidă”. Potrivit Ministerului Afacerilor Economice, în prezent, în statele din Balcanii de Vest există timpi de așteptare de până la un an. Chiar și atunci când Legea federală privind imigrația lucrătorilor calificați a intrat în vigoare în 2020 – care ar fi trebuit să faciliteze recrutarea de lucrători străini – mulți antreprenori s-au plâns că viitorii lor angajați trebuiau să aștepte un an bun pentru o programare pentru viză.

Cu toate acestea, Europa de Est are nevoie, de asemenea, de lucrători calificați și de minți creative pentru a aduce bani în țară și pentru a-i păstra acolo – mai ales având în vedere ratele relativ ridicate ale șomajului în multe locuri. Faptul că oamenii se refugiază adesea în Europa de Vest pentru a munci nu stârnește entuziasm doar în Balcani. Deficitul de personal spitalicesc din România, de exemplu, a devenit evident în timpul pandemiei Corona, când numeroase paturi suplimentare nu au putut fi ocupate din cauza lipsei de medici și asistente medicale. În timp ce muncitorii români din domeniul construcțiilor merg în Europa de Vest, România aduce acum muncitori invitați din Orientul Îndepărtat, de exemplu din Nepal. Premierul Nicolae Ciucă preferă să ocolească problema muncitorilor calificați atunci când vorbește cu jurnaliștii după ce a discutat cu oaspetele său bavarez.”